ha mar ejszaka sem 1

Ne bagatellizálja el a tüneteket!

 

A légutak a bennük levő gyulladásos váladéktól vagy az oda került idegen anyagoktól, portól, gázoktól igyekeznek megszabadulni, ezért gyakran jelentkezik köhögés akár a légúti fertőzések kísérő tüneteként (a fertőzés lezajlását követő hetekben is), akár egyéb okok miatt. Bizonyos esetekben súlyosabb betegségek –bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák vagy asztmakezdeti tünete is lehet a köhögés, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal – vagy ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé – mindenképp forduljunk orvoshoz! A kezelés ezután a diagnózis függvényében folytatódhat.

ha mar ejszaka sem 2

Az éjszakai köhögés leggyakoribb kiváltó tényezői

 

 • A tél végén sűrűn előforduló vírusos és bakteriális légúti fertőzések, melyek nemcsak a nappali órákban, de éjszaka is fokozhatják a köhögést.
 • Ezek, illetve a krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás, melyről már részletesebben írtunk. Jellemzője, hogy az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget.
 • Ismert, hogy fekvő testhelyzetben fokozottabban jelentkeznek a reflux tünetei: a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő.
 • Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban háziporatka vagy a lakásban tartott háziállat lehet az allergiás panaszok forrása.
 • Az elhúzódó köhögés az asztma első tünete is lehet, ezért vizsgálatokkal ezt is érdemes kizárni.
 • Az ACE-gátlók – a vérnyomáscsökkentők egy csoportja – szedése is okozhatja a panaszokat, ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről.
 • A fűtési szezonban a köhögés gyakori kiváltó oka a jellemzően száraz szobalevegőmiatt kiszáradó nyálkahártyák, különösen, ha nyitott szájjal alszunk.
 • Ne feledjük, hogy fentieken kívül a dohányzás – akár passzív formában is – hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez.

 

Praktikák köhögés ellen

ha mar ejszaka sem 3

 

 • Az éjszaka jelentkező köhögés megszűnését – a szakorvos által javasolt gyógykezelés mellett – segíthetjük például az ágy fejrészének megemelésével is.
 • Ha a köhögés kiváltó oka a száraz szobalevegő, ennek ellensúlyozására javasolt növelni az elfogyasztott folyadék mennyiségét, illetve beszerezni egy párásító készüléket. A lakás levegőjének ideális páratartalma 40–60%között mozog. Ennél magasabb páratartalom sem egészséges, mivel kedvező életfeltételeket teremtene a penészgomba és a háziporatkaelszaporodásához.
 • Alváshoz ideális, ha a szoba hőmérséklete nem magasabb, mint 20 °C, mivel túlfűtött szobában megnövekszik a nyálkahártyák kiszáradásának esélye, ami fokozza a köhögési ingert.
 • A sós vizes orrmosó használata (az e célra kifejlesztett termékkel) különösen hasznos lehet hátsó garatfali csorgás esetén. Ennek segítségével az orrüregek átmoshatók, a baktériumokban bővelkedő, felgyülemlett váladék könnyebben eltávolítható, így a gyógyulás folyamata felgyorsítható.
 • A sós vízzel történő gargalizálás a betegek többségénél ugyancsak nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.
 • Ne feledkezzünk el a régi bevált praktikákról sem! A mézes gyömbér, a gyógynövényes köhögéscsillapító szirupok, a kakukkfű- és hársfatea vagy a köhögés és torokfájás elleni cukorkák szintén hatékony segítséget nyújthatnak.

 

 

 

 

 

– Az éjszaka jelentkező köhögés megszűnését – a szakorvos által javasolt gyógykezelés mellett – segíthetjük például az ágy fejrészének megemelésével is.

– Ha a köhögés kiváltó oka a száraz szobalevegő, ennek ellensúlyozására javasolt növelni az elfogyasztott folyadék mennyiségét, illetve beszerezni egy párásító készüléket. A lakás levegőjének ideális páratartalma 40–60%között mozog. Ennél magasabb páratartalom sem egészséges, mivel kedvező életfeltételeket teremtene a penészgomba és a háziporatkaelszaporodásához.

 

http://www.paramedica.hu/201902/08_prevencio4/kep_03.jpg