Ellenallo 1

Testünkben a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem teljesen észrevétlen marad számunkra mindaddig, míg az immunrendszerünk erősebb. A porra, a pollenekre való reakció sem okoz komolyabb tünetet, amíg ellenálló erőnk tökéletesen működik. Tudomásunkra sem jut, ahogy immunrendszerünk nap mint nap leküzdi azokat a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, melyek milliószámra keletkeznek bennünk, csak egy jó búvóhelyre lesnek, hogy befészkeljék magukat, s önálló életet kezdhessenek egészségünk rovására. Panasz, tünet, betegség tehát csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengült, megadta magát.

Az egész védőmechanizmust „belső orvosaink", a legfontosabb immunszervek (csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák) irányítják. Ezek az érzékszervek, a hormonrendszer, a nyirok- és az idegsejtek segítségével folyamatosan informálódnak testünk állapotáról, hogy a megfelelő helyen és időben aktivizálhassák a védelemben részt vevő speciális sejteket.

Ellenallo 2

Az immunrendszer működését leginkább a következő tényezők befolyásolják:

  • Vitamin- és ásványisó-bevitel és tartalékok – A civilizált életmód során elfogyasztott ételek java már csak igen kis adagban tartalmaz vitális anyagokat, vitaminokat és ásványokat. Ezért az időszakonkénti utánpótlás elengedhetetlen még akkor is, ha igyekszünk sok friss ételt fogyasztani. A hosszú tárolási és szállítási lánc, illetve az ipari termesztés következtében ugyanis már a friss ételek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontos anyagot.
  • A vízháztartás – A víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja. Ha nem iszunk eleget, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, és minden szervünk – így az immunrendszer – tevékenysége is. Ezt igyuk: szűrt, tiszta víz; hígított, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek; gyógyteák.
  • Pszichés hatások – A tartós és nagyfokú stressz, szorongás, az állandósult kedvetlenség, örömtelenség és depresszív hangulat, valamint a félelmek nagy mértékben rontják, sőt megbénítják a szervezet megküzdő erejét. Ezért fontos, hogy ne csak testünk ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk.
  • Környezeti hatások – Elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük a krónikus betegségek terjedését a fejlettebb ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, de legalább saját mikrokörnyezetünkben próbáljunk meg környezettudatos életmódot kialakítani!
  • Élvezeti szerek – A drogok, a cigaretta, a feketekávé és az alkohol rendszeres fogyasztása rombolja védekező erőnket. A 100 évig élő dohányos nagypapák meséjének korszaka kezd lejárni, ez a „fajta" kihalóban van, s maradnak az 50 év körüli tüdőrákos vagy a krónikus szív- és érrendszeri betegséggel küszködő férfiak és nők. Ezért is hagyjon el minden élvezeti szert, amíg még nem késő!

 

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok... kezelése
Tel: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.paramedica.hu