Szemunknek art 1

 Talán meglepő, hogy az ember szemét élete során érő UV-sugárzás 80%-a 18 éves kor előtt történik. A kisgyermekek szeme ráadásul több UV-A sugarat enged át a retinára, mint a felnőtteké, így náluk fokozottabb a kockázat.

Az UV-sugarak elsősorban a retinát károsítják, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát. Az UV-sugárzás roncsolhatja a szaruhártyát, és tönkreteheti a szemlencsét is, szürkehályogot okozva, sőt a szem rákos megbetegedéséhez is vezethet. Leginkább az UV-B sugarak károsítják a szemet. A szabadban dolgozók, a kék szeműek és a lézeres szemműtéten átesettek számára feltétlenül javasolt a napszemüveg viselése.

Szemunknek art 2

Jó szolgálatot tehet egy széles karimájú kalap is, de nem helyettesíti a jó napszemüveget, mely 100%-os UV-védelmet biztosít. Néhány gyártó ezt „400 nanométeres UV-elnyelés" felirattal jelzi a terméken. Hasznos, ha a szemüveg oldalt is véd, a lencse színének megválasztásánál pedig vegyük figyelembe, hogy a zöld és szürke biztosítja a legjobb színlátást, a sárga a jó képélességet, barnával pedig kontrasztosabban lehet látni (a kéket inkább vakító hóban tudjuk télen használni).

Ne legyen túl sötét a lencse, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelnünk. Kifejezetten szemvédő élelmiszernek tekinthetjük az A-vitaminban gazdag tojássárgáját és a májat, a béta-karotinban gazdag sárgarépát, míg C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink, valamint a spenótban, káposztában lévő antioxidáns hatású lutein is segít megőrizni a szem épségét. Gyógynövények közül a szemvidítófű, illetve orvosunk, gyógyszerészünk által javasolt szemvédő vitaminok, készítmények is kiegészíthetik szemünk sikeres nyári védelmét.

www.paramedica.hu