GYÓGYSZERTÁRAINK KÍNÁLATÁBÓL 2021. JANUÁR - FEBRUÁR HÓNAPBAN

(NAGY-BOLDOGASSZONY HAVA - BÖJTELŐ HAVA) 

Az ajánlat 2021 január 1. - 2021. február 28. között, illetve a készlet erejéig érvényes.

 

  • Kiszerelés: 10x
  • Nem támogatott gyógyszer
  • Kalcium pótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Vény nélkül
    kapható gyógyszer. OSDZ1757/11.20 Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Ár: 809 Ft (80,9 Ft/db)

Betegtájékoztató

1. milyen típusú gyógyszer a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta kalciumpótlás és c-vitamin (aszkorbinsav) hiány kezelése javallt.
a kalcium és c-vitamin (aszkorbinsav) hiány oka lehet a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalcium- és aszkorbinsav igény következtében.

a kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokban található. a kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben. hiányában többek között romlik az idegek, izmok és a szív működése, a véralvadás hatékonysága. ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. a normális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kell jelen lennie a megfelelő szövetekben.
az aszkorbinsav szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.
hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. a vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. a hiányállapot kezdeti stádiumát, a c-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. fogíny-vérzésként, ami a c-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és időskorúak c-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). tavasszal ennél is több szükséges.
egészséges ember számára a természetes c-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:
- égési sérülések, alkoholbetegség, daganatos betegségek, aids, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtétet követően, fekélybetegség); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, tuberkulózis.
- az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl.: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.
- a pezsgőtabletta elegendő c-vitamint biztosít a napi szükséglet kielégítéséhez fokozott tápanyagigény esetén is.
- keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!
- tudnivalók a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt
- ne szedje a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtablettát,
- ha allergiás az aszkorbinsavra, a kalcium-karbonátra, a kalcium-laktát-glükonátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a vér kalcium tartalma túl magas (hiperkalcémia),
- ha a vizeletben ürülő kalcium mennyiség nagyon magas (hiperkalciúria),
- ha súlyos veseelégtelenség, vesekőbetegség (nefrolitiázis) vagy a vesében kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) áll fenn,
- ha vasraktározási zavarban szenved (ún. talasszémia, hemokromatózis)
- tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik önre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát.
- figyelmeztetések és óvintézkedések
- a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha vizeletének kalcium tartalma a szokásosnál magasabb (hiperkalciúria),
- ha veseműködése enyhén, illetve közepes mértékben csökkent,
- ha korábban bármikor vesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített.
- ezek az állapotok orvosi vizsgálatot követően mutathatóak ki.
- károsodott veseműködés esetén a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
- az aszkorbinsav túl nagy adagjainak hosszú ideig történő alkalmazásakor nő a vesekő kialakulásának veszélye.
- a húgyutakban képződő kövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.
- súlyos veseelégtelenségben a vesében történő oxalát lerakódások kialakulásának kockázata miatt a napi c-vitamin bevitel nem haladhatja meg az 50-100 mg-ot.
- a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta óvatosan alkalmazható oxalát vizeletbe történő kiválasztása esetén.
- a vizeletében ürülő kalcium, illetve foszfát mennyiségét időnként ellenőrizni kell.
- ha d-vitamin tartalmú készítményt szed.
- nagy adagokban és különösen d-vitaminnal való együttes alkalmazáskor vesefunkció romlással járó hiperkalcémia kialakulásának kockázata áll fenn. kalcium terápia alatt d-vitamin és származékainak nagy adagban való szedése kerülendő.
- ha ön ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (a vörösvértestek festékanyagának öröklött zavara) a c-vitamin magas adagban történő alkalmazása (napi 4 g) hemolitikus anémiát (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) okozhat.
- az aszkorbinsav túl nagy adagjai a megemelkedett vasfelszívódás révén növelik vasraktározási zavar (ún. hemokromatózis, szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.
- allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
- egyéb gyógyszerek és a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta
- feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. a pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.
- kalciummal együtt szedve a tetraciklin tartalmú készítmények (fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum) felszívódása csökkenhet, ezért a tetraciklin tartalmú készítményeket legalább két órával a kalcium bevétele előtt vagy négy-hat órával azután vegye be.
- a kalcium csökkentheti a biszfoszfonátok (csontbetegségek kezelésére használt gyógyszerek), illetve a nátrium-fluorid (fogszuvasodást megelőző szer) felszívódását, ezért ezeket a gyógyszereket legalább három órával a kalcium bevétele előtt vegye be.
- digitálisz (szívgyógyszerek) típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy adagú kalcium növelheti a szabálytalan szívverés kockázatát. egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét, vagy ekg (a szív elektromos tevékenységétének rögzítését szolgáló) vizsgálatot végezhet.
- néhány (ún. tiazid típusú) vizelethajtó gyógyszer csökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását, ezáltal megemelheti a vér kalcium-szintjét. egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét.
- nagy adag c-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.
- nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion-származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be, mely a trombózis és az embólia kialakulásának veszélyével jár.
- diszulfirám hatóanyagú gyógyszer és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.
- deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.
- mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

- nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!
- a szisztémás kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő gyógyszerek) csökkentik a kalcium felszívódását. együttes alkalmazáskor orvosa több kalcium bevételét javasolhatja.
- c-vitamin és alumínium tartalmú savlekötők együtt nem szedhetők, mert nőhet az alumínium felszívódása.

- a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal
- a spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását, ezért az ilyen ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be kalcium tartalmú készítményt.
- terhesség és szoptatás
- ha ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- terhesség
- kalciumhiány esetén a kalcium alkalmazható terhes nőknél. ugyanakkor a napi bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg kalciumot.
- terhes nőknél kerülendő a kalcium túladagolás mivel a tartósan magas kalciumszintet kapcsolatba hozták a fejlődő magzatnál jelentkező mellékhatásokkal.
- terhes nőknél nem ajánlott nagydózisú c-vitamin alkalmazása, mert ennek hiánya tüneteket okozhat az újszülötteknél és a csecsemőknél. mielőtt szedni kezdi ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát!
- szoptatás
- a kalcium és az aszkorbinsav alkalmazható szoptatás alatt.
- a kalcium és a c-vitamin kiválasztódik az anyagtejbe.
- bár a kalcium pótlás hatására több kalcium választódhat ki, de ennek következtében nemkívánatos hatások a csecsemőben nem alakulnak ki.
- szoptatás alatt a c-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt.
- szoptatás alatt kisebb c-vitamin hatóanyag-tartalmú készítmény ajánlott.

- a készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.

- a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz
- cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy 1 db calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrot tartalmaz. amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- alacsony nátrium diétán lévő betegek esetében a pezsgőtabletta nátrium tartalmát (pezsgőtablettánként 0,27 g) is figyelembe kell venni.
- hogyan kell szedni a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtablettát?
- ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- a pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőttek kezelésére alkalmazható.
- a készítmény ajánlott adagja felnőtteknek, napi fél legfeljebb 1 pezsgőtabletta.
- a pezsgőtablettát 1 pohár vízben feloldva kell bevenni.
- ha az előírtnál több calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtablettát vett be
- rövid idő alatt bevett nagy adag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be. valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül d-vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából a szükségesnél többet vett be.
- ha elfelejtette bevenni a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtablettát
- ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- a soron következő előírt időpontban folytassa a pezsgőtabletta szedését.

- ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- lehetséges mellékhatások

- mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, és/vagy a torok megduzzadása, mely nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.
- ha a fent felsorolt allergiás reakciók bármelyike jelentkezik önnél, hagyja abba a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta szedését és értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!
- nem gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből legfeljebb 10-nél fordulhat elő):
- magas kalcium szint a vérben, illetve a vizeletben
- ritka mellékhatások (1000 kezelt betegből legfeljebb 10-nél fordulhat elő):
- túlérzékenység
- puffadás, hasmenés, bélgázképződés, székrekedés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomorgörcs
- bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés

- nagyon ritka mellékhatások (10 000 kezelt betegből legfeljebb 10-nél fordulhat elő):
- kiterjedt allergiás reakciók (ún. anafilaxia, arc, nyelv, nyak területén vizenyő, ödéma)
- bőrpír, bőrvörösség
- nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- hosszú ideig nagy adagban szedett calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta, arra hajlamos emberek esetén a húgyutakban kő képződését segítheti elő.
- mellékhatások bejelentése
- ha önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. a mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az v. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- a mellékhatások bejelentésével ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- hogyan kell a calcium-sandoz + vitamin c 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?
- a gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- a csomagoláson feltüntetett lejárati idő (felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. a lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- a pezsgőtabletták kivétele után gondosan zárja vissza a doboz tetejét!
- legfeljebb 25 oc-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. a tubust szorosan zárva kell tartani.
- semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- további információk

- mit tartalmaz a calcium-sandoz+ vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta
- a készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 g kalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.
- egyéb összetevők: keserű aroma por po430/02, citrom aroma por p05.51, szacharin-nátrium, ˛-karotin 1%, makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharóz.

milyen a calcium-sandoz+ vitamin c 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
korong alakú, lapos, metszett élű, rózsaszín, narancsszínű porózus felületű, citromillatú pezsgőtabletta.
10 pezsgőtabletta, nedvességmegkötő anyaggal kombinált, garanciazáras fehér pe kupakkal lezárt pp tubusban, dobozban

 

A tájékoztatás nem teljeskörű! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Jelen ajánlat a Menta és a Máltai patika szolgáltatásainak népszerűsítését, nem a gyógyszerfogyasztás növelését szolgálja. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk.

Az ajánlat 2021. január 1. -  2021. február 28. között illetve a készlet erejéig érvényes.